Cel intai chemat…

Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: „Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”
Considerat Sfantul Ocrotitor al Romaniei, aceasta sarbatoare a permis imbinarea traditiilor crestine cu cele pagane…
Pentru ca Bucovina e aproape sufletului meu, iata cateva traditii din zona (cateva au fost „testate” in anii copilariei cu muuuulllttt succes si placere):
– În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, locuitorii Bucovinei, mai ales cei din zonele rurale, pun înca in practica tot soiul de ritualuri menite să aducă dragostea, protectia de toate relele şi bunastarea. Astfel, bucovinenii cred ca in aceasta noapte magica strigoii invie. In mentalitatea populara, strigoii sunt reprezentati sub forma unor oameni cu coada. Inspre Sf. Andrei, aceste vietati malefice se aduna in cimitir, in padure sau in case pustii dupa care “se imprastie dupa rele in lume”. Ca sa se apere de strigoi, gospodinele din Bucovina se folosesc de cea mai cunoscuta arma care ii protejeaza de acestia si anume, usturoiul.In egala masura, casa, grajdul, cotetele, usile si ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, menit sa alunge patrunderea duhurilor rele la oameni si animale. In aceasta noapte se desfasoara cea mai importanta actiune: „pazitul usturoiului”. Fete si flacai, vegheaza si petrec, tocmai pentru a inzestra usturoiul cu calitatile necesare indepartarii primejdiilor. De asemenea usturoiul va servi drept remediu terapeutic, va aduce petitori – purtat la brau.
– Inainte de Sf. Andrei cu cateva zile, femeile nu torc – „ca sa nu toarca lupii in casa”, iar de Sf. Andrei nu matura si nu scot gunoiul din casa, nu curata grajdurile, nu se piaptana pentru a nu aduce lupul prin apropiere. Această noapte este numita si “Noaptea Lupilor”
– Ca sa-si vada ursitul, fetele isi puneau seara sub perna 41 de fire de grau, iar inainte de culcare rosteau : „ Voi, 41 de fire de grau / Eu voi adormi / Si voi hodini / Dar eu ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimita ingerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”. Un alt obicei este ca fetele nemaritate sa mearga noaptea la fantana cu lumanarea de Paste pe care o aprind spunand: “Sfinte Andrei / Scoate-i chipul in fata apei / Ca in vis să-l visez / Ca aievea sa-l vaz !”. Uneori fetele fac o turta subtire din faina de grau, foarte sarata, denumita Turtuca de Andrei, pe care o mananca la culcare. Ursitul va fi vazut in vis, fiind reprezentat de un baiat care le aduce apa.
– Daca afara este luna plina si cerul senin anunta o iarna blanda, iar luna plina dar cu ninsoare sau ploaie anunta iarna grea cu zapezi mari (deci vom avea o iarna blanda :)))

Din pacate multe din aceste traditii nu se mai pastreaza, cei tineri sunt mult pea grabiti sa mai acorde o sansa transmiterii mai departe acestor obiceiuri. Totusi, in satele din Bucovina, inca se mai intampla, inca se mai crede in miracol, in minuni si in traditii. Nu suntem educati in a pastra si a trimite mai departe aceste traditii, suntem prea prinsi in viata de zi cu zi, in stresul cotidian, ne pierdem in amanunte.

La multi ani tuturor ce poarta numele de Andreea (si tie printesa mica) si Andrei! Sa fiti iubiti!
si… BELIEVE IN MAGIC (odata cu Sf. Andrei s-a dat startul spre sarbatoarea Craciunului)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s