Bucovina – etimologie si delimitare in timp

BUCOVINA derivata din cuvantul slav „buk” (fag) idata cu anexarea terioriului de catre Imperiul Habsburgic in 1775. Tragem concluzia ca in traducere Bucovina inseamna „Tara Fagilor” sau cel putin asa insemna pana sa taiem padurile.

Pana în 1774 nu este cunoscuta ca regiune, aceasta fiind o parte din Tara de Sus a Tarii Moldovei. Ca nume si ca delimitare in timp Bucovina incepe sa existe odata cu asimilarea de catre Imperiul Habsburgic, timp de 144 ani, intre 1774 si 1918.

Desi denumirea de Bucovina este adoptata oficial odata cu administrarea ei de catre Imperiul Habsburgic, multa vreme este cunoscuta si utilizata in paralel si sub unele denumiri mai vechi: Tara de Sus, Tara Moldovei, Plonina, Cordon/Cordun. I s-a atribuit chiar si apelativul de Arboroasa de catre un grup de studenti romani de la Cernauti printre care si Ciprian Porumbescu, Zaharia Voronca, Constantin Morariu, care au înfiintat societatea cu acelasi nume in 1875.

Ca intindere Bucovina, devenita Ducatul Bucovinei in Imperiul Austriac in 1849, este o regiune istorica ce cuprinde un teritoriu care acopera zona adiacenta oraselor Radauti, Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret si Vicovu de Sus din Romania, precum si Cernauti, Cozmeni, Zastavna, Vascauti pe Ceremus, Vijnita, Sadagura si Storojinet din Ucraina.

In timpul administrarii habsburgice, toti birocratii erau obligati sa invete limba romana. In momentul anexarii, in 1775 suprafata era de 10.442 km patrati din partea de nord-vest a Moldovei.

La recensamantul din 1776 in Bucovina, numarul de locuitori era de circa 70.000, dintre care 85,33% romani, 10,66% slavi si 4% alte nationalitati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s